Siri petua 1 | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Thursday, August 7, 2008

Siri petua 1

alhamdulillah..tadi aku gi monthly checkup..urine dah tak da gula ..yeay..selamatttt..cuma ada infection sket lagi..so nx week kena gi wat urine test lagi skali
berat aku kali ni 59kg..cam tak caya jer..byk tul naik..tak tau la kalo timbang tak betul..ewahhhh nk salahkan timbang lak..last month timbang yg digital 54.8kg..tadi timbang analog...tp tak pa la..doc tak kata apa2 pon..result darah pon seme ok ..alhamdulillah..

smlm naza pass petua2 semasa mengandung..so aku nk la share kat sini
artikel asal kat sini : http://www.wanitamelayu.com/

sket2 la aku tepek yer..

• MINUM AIR BARLI UTK RAWAT BLADDER PROBLEM@CYSTITIS MASA MENGANDUNG
- Categori : Petua
- Air Barli juga dikatakan boleh menyejukkan badan

MAKAN TELUR AYAM KAMPUNG & BAYAM UTK DAPAT BB BERKULIT CERAH/PUTIH
- Categori : Petua & Myth

MAKAN BENDI MUDAHKAN PROSES BERSALIN
- Categori : Petua Kaum India
- Mungkin disebabkan faktor yg bendi nie berlendir

JANGAN MAKAN SOTONG NANTI BB JADI PELUPA
- Categori : Petua
- Budak tahfiz memang tak makan sotong sbb nanti susah nak menghafal surah.

MAKAN BUAH TEMBIKAI - KULIT BB CERAH & MINDA BB CERDAS
- Categori : Petua & Myth
- Bertentangan dgn pendapat Kaum Cina yg melarang pemakanan tembikai krn ianya buahan berciri 'sejuk'

FORMULA PEMAKANAN GENIUS2 ISLAM DEMI KEPINTARAN & KEKUATAN DAYA INGATAN
- Categori : Petua & Sunnah
o 1. Madu
- Minum 2 sudu teh pada waktu pagi dan malam
- Jangan makan tembikai semasa menggunakan madu. Amalan itu sangat berbahaya!
2. Kismis - Makan sebiji-sebiji sebanyak 21 biji setiap hari
3. Susu Segar - Susu yang terbaik untuk ketajaman minda ialah susu kambing, biri-biri dan lembu yang segar
- Sekurang-kurangnya segelas pada sebelah pagi dan malam
4. Telur - Telur yang terbaik ialah telur ayam kampung dan yang masih baru.
5. Halia - Dimakan sedikit sahaja pada waktu pagi
6. Limau Oren
7. Buah Delima
8. Daging Burung Merpati
9. Otak Ayam
10. Daging Ayam - Daging ayam betina dara terutamanya berkhasiat meningkatkan prestasi otak & membaiki darah
11. Daging Biri-Biri
12. Kekacang
13. Buah Badam
14. Kemenyan Putih (Kemenyan serani/luban/kundar) - Ditumbuk halus-halus dan dimakan dengan gula
15. Bunga Kobis
16. Bunga Cengkih - Ditumbuk sehingga halus lalu dimakan sedikit sahaja
17. Labu

MAKAN EPAL MERAH UNTUK ELAK BB DARI ASMA
- Categori : Medically Proven
- Dapat mengelak bb from asthma and even wheezing esp within the first 5 years of growing up.

ELAK MAKAN EPAL HIJAU KRN AKAN MELEMAHKAN MINDA BB
- Categori : Petua

FISH OIL INTAKE MASA MENGANDUNG HELPS WITH BB'S BRAIN DEVELOPMENT & STRENGTHEN MOM'S MEMORY
- Categori : Petua
- Pemakanan yg berdietkan ikan juga dpt mengelakkan bb dari kena ezcema

ELAKKAN MAKAN BUAH GAJUS KRN AKAN MELEMAHKAN OTAK
- Categori : Petua
- Ini juga disebabkan gajus bukan dari kategori kekacang

2 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin